website
statistics

Etappe 1 - De Maas

Vanaf Sint-Pietersburg hebben wij 8 dagen gevaren op de Maas.  Na het varen door Maastricht hebben wij overgedragen in de Grensmaas. Daar hebben wij genoten van twee dagen peddelen tot aan Ohe en Laak.  Vanaf Ohe en Laak, kom je weer op de Maas met veel recreatie en beroepsvaart.  Wij zijn ook door 4 sluizen geschut.  De totaal lengte van dit traject is ongeveer 200 km.

Dag Traject / Link Km
01   Recreatie terrein Heugen - Camping Hoeve-de-Ploeg 11 km en 2 km overgedragen
02    Camping Hoeve-de-Ploeg tot Elsloo 17 km en 2 km gelopen naar hotel
03    Elsloo - Ohe en Laak 29 km
04 Ohe en Laak - Roermond 20  km en 1 sluis (Linne)
05    Roermond - Kessel 19 km en 1 sluis (Roermond)
06    Kessel - Lottum 23 km en 1 sluis (Belfeld)
07    Lottum - Maashees 16 km 
08    Maashees -Oeffelt 19 km en 1 sluis (Sambeek)

Dag 01 - Pietersplas - Camping Hoeve-de-Ploeg

Wij zijn de dag begonnen met een lekker ontbijt in de rozentuin van het hotel. Daarna hebben wij onze Ally kano opgebouwd bij recreatie terrein Heugen en zijn te water gegaan op de Pietersplas.  Na het varen onder de Sint-Pietersberg en door de stad Maastricht moesten wij uit de Maas gaan klimmen bij stuw Limmen.  Hiernaar rond 2 km overgedragen langs een fietspad tot de Grensmaas.  Dan maar 500 meter gepeddeld en weer uitgestapt om 700 meter te lopen door de uitwaarden tot de camping.

Een goed ontbijt

Vertrek van Heugem, Pietersplas met uitzicht op de Sint-Pietersberg

Varen onder de provinciehuis van Limburg - Gouvernement aan de Maas

Door het stadscentrum van Maastricht

Varen op de Maas 

Uitzicht op de stad

Uitstappen bij keersluis Limmel

Geen makkelijk uitstap

Via een fietspad overdragen van de Maas in de Grensmaas

Grensmaas in zicht

Instappen in de Grensmaas onder de stuw van Borgharen

Onze eerste nacht op camping Hoeve-de-Ploeg

Aanvullend informatie: dag 1  - Alternatieve overdraging van de Maas naar de Grensmaas


Berichtje onvangen van een vaarder uit Maastricht....
"Wij wonen in Maastricht en peddelen ook regelmatig op de Maas met onze 3 jonge kinderen.  Wat me opviel is dat jullie niet de korte overdraagplaats naar de grensmaas hebben gebruikt, langs de vistrap aan de linkerkant van de stuw van Borgharen. Veel eenvoudiger dan helemaal langs de keersluis van Limmel."


Dag 02 Camping Hoeve-de-Ploeg tot Elsloo


Vandaag hadden wij een redelijk korte traject op het water (11 km). Wij zijn begonnen met een overdraging van 700 meter vanaf de camping tot het water, lopend door de uitwaarden.  Aan het eind van de dag hadden wij ook een lange overdraging naar onze luxe hotel voor die avond.  Dit deel van de Grensmaas is wel mooi. Wij hebben ook een aantal huurkanos gezien op het water.


Overdragingspad naar de rivier

Afkoelen na de overdraging

Klein stroomversnellingen

Veel paarden gezien

Lunchplek

Uiterwaarden bij Elsloo

Via deze hek komen wij op de verhaarde weg

Looproute naar ons hotel

Onze overnachtingsplek

Ook de kano slaapt goed vanavond


Dag 03 - Elsloo - Ohe en Laak

Vrienden komen nu twee dagen met ons meevaren.  Wij ontmoeten elkaar bij het  hotel s'ochtends. Ze nemen onze baggage in hun auto naar het instappunt.  Wij hoeven alleen met de kano te lopen naar de rivier.  

Wij hebben een superdag.  Het water nivo is goed en er zijn veel klein stroomversnellingen. De rivier stroomt snel.  Het landschap is bijzonder en zo on-Nederlands. Wij hebben echt het gevoel dat wij  met vakantie in het buitenland zijn.

Deze video geeft een indruk van deze fijne peddel dag.

Lopen vanaf het hotel over het kanaal terug naar de Grensmaas

Klaar voor vertrek

Koffiepauze

Lunchpauze. De zon schijnt.

De pegel in Maaseik stond op 2150 cm boven NAP

Eind van de Grensmaas net voor Ohe en Laak.  Vanaf nu zien wij veel motorboten (recreatie en beroeps).

De camping is vol voor tenten. Wij mogen wel deze trekkershut huren.


Dag 04   Ohé en Laak - Roermond


Vandaag is totaal anders dan gisteren. Gisteren was de dag van rust.  Van Obbicht tot aan Ohé en Laak hadden wij niemand op het water gezien.   Nu peddelen wij op de traag stromend Maas. Het is zondag met mooi weer. S'ochtends was het rustig op het water maar vanaf 12 uur s ‘middags is het bijzonder druk met kruisers, snelle motorboten en motorscooters. Er is een constant brom van hun motoren.  Soms is het echt een heksenketel op het water met klotsende golven.  Vandaag ook ons eerste sluis ervaren. Er waren alleen recreatie boten aanwezig.  Verder de vaarreglement kent bijna niemand.  Je kunt beter goed opletten en uit de weg blijven!

Onderstaande video geeft een korte indruk van de Maas vandaag.

Wij lopen 700 meters van Camping De Maashoeve terug naar de Maas

Camping de Maasterp heeft geen plaats voor trekkerstenten maar wij mogen wel gebruik maken van hun steiger

Drukke zondag op de Maas

Sluis Linne

Na een drukke dag op het water, keert de rust terug

Het meertje bij Marina Ooldehuuske.  Jaren geleden hebben veel openkano vaarders hier voor het eerst kennis gemaakt met American Freestyle


Dag 05   Roermond - Kessel

Vandaag is maandag. Alle recreanten zijn weer aan het werk. Wij kunnen soms trajecten van 20 minuten varen zonder een ander boot te zien. Wij zien veel zandwinning langs te kant.  Vandaag is er een sluis, net buiten Roermond. Die delen wij met twee andere recreatie boten. Het is ontzettend heet en wij zijn blij dat wij bij WSV Gravenhof in Kessel mogen ons tent opzetten onder een grote boom.  Kessel is een gemoedelijk dorp. Er zijn veel cafés en een ijs salon net buiten de camping. Dat hadden wij nodig naar die warme dag op het water.

Onderstaande video heeft als thema ZAND

Klik hier om een video met thema zand af te spelenZicht op Roermond

Wachten op groen licht bij het sluis Roermond

In de sluis

Begrepen?

Molen De Grauwe Beer

Lunchpauze

Zandwinning

Zicht op Kessel

Kasteel de Keverberg, Kessel

WSV Gravenhof


Dag 06 Kessel - Lottum

Vandaag een tocht van 23 km over de Maas. Tot heden hebben wij alle sluizen gedeeld met alleen recreatie vaartuigen. Vandaag gingen wij een sluis in samen met een grote vrachtboot. Dat was wel spannend. Het landschap was een beetje saai. Wij hebben eerst Steyl gepasserd en dan de buitenwijken van Venlo.  De haven van Venlo is gezellig met koffie tentjes en ook nog een kanopolo veld.  Wij hebben ook veel zandwinning gezien aan de oevers.  Wij camperen vanavond bij de Maashof in Lottum naast de veer. Het is een bijzonder mooi camping waar ook de plaatsen voor trekkerstenten worden afgebakend met rozenstruiken.  De camping heeft kasten om je telefoon op te laden. Dit hebben wij gezien vaak in Denemark maar nog niet in Nederland.

Steyl komt in zicht

Korte pauze bij Steyl

Wat zien wij nou?  Een kano...

Zandwinning

Wat is die groot!

Wij wachten tot die boot uit de sluis vaart

Buitenwijk van Venlo

Kunstwerk "De Krijger"  aan de Maasboulevard in Venlo

Venlo haven

Vakantie gevoel in Venlo

Rozentuin Camping Landgoed de Maashof

     

Trekkersveld met rozen

Onze plek naast het water

Goede service

Beroepsvaart blijft s'avond varen

Lottum


Dag 07  Lottum - Maashees

Gisteren avond hebben wij gecampeerd bij Camping Landhuis de Maashof met een eigen rozentuin. De geur van de rozen s'ochtends was geweldig.  De beroepsvaart ging door de hele nacht maar wij merkten niets van. S'ochtends vroeg begon ook de veerboot naast de camping.  Na een paar km peddelen komen wij bij Arcen. Daar is een mooi kleine haven waar wij kunnen aanmeren en het gezellige dorp bezoeken.   Vandaag zijn de uitzichten op de rivier meer landelijk.  Er zijn ook een aantal mooie zandstranden waar wij kunnen stoppen en zwemmen om af te koelen.  Je ziet ook nog wat industrie langs de oevers.  Door het mooi weer is het druk op het water, niet alleen door de beroepsvaart maar ook veel recreanten.  Vandaag slapen wij op de camping bij landgoed Geijsteren, ook met zwemtrap om na het opzetten van de tent weer het water in te duiken.  Er zijn ook ijsjes te koop op de camping.

Vanuit ons tent uitzicht op de Maas en veerboot

Geweldige geur van de rozen op de camping

Haven bij Arcen

Uitzicht op de Maas bij Arcen

Arcen

Landelijke uitzicht

Speedboot en waterski gebied.  Gelukkig vandaag geen snelle boten aanwezig.

Nog steeds veel beroepsvaart

Zandstranden....

.. afgewisseld met industrie

Trekkersveld Landgoed Geiijsteren

Spinnenweb in de bos naast de camping

Avond stilte

Avond stilte


Dag 08  Maashees - Oeffelt

Het was zo heet in de tent dat wij zijn al om 6.30 uur uitgestapt en om 08.40 uur maakten wij al ons eerste pedel slag.  Af en toe koeling gezocht onder bomen. Dat deden de kooien ook.  Om 10 uur was het al 30C.  Wij moesten in de brandende zon lang wachten om de schutten bij de Sambeek sluis. Wij raakten tijdens het wachten in gesprek met een stel op de enige motorboot die ook aan het wachten waren. Zij kwamen uit Hoogland en wij hadden gezamenlijke kennissen. Wij deelden de sluis met 3 vrachtboten en  2 kruisers. Hierdoor waren wij blij omdat ze hebben ook gewacht tot de vrachtboten weg waren uit de sluis. Wij konden met hen langzaam door het woelig water uit de sluis varen.  Wij hebben een mooi lunch plek gevonden met uitzicht op de Maas en veel schaduw van een groot boom. Verder niets opmerkelijks vandaag behalve de  middag temperatuur van 34C.

Ochtend stilte

Klaar voor vertrek

Onderweg

Kooien zoeken schaduw op

In gesprek, wachten op de sluis

Grote boten gaan voor

Schutten

   

Lunchplek

  

Uitrusten op de camping

Avondlucht